Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (Mănăstirea Putna)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1653-1662, pe locul celei din 1466 -1469
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-m-A-05595.01
Adresa:
Localitate: sat PUTNA; comuna PUTNA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Imagini

Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Jun-2009

Lucrarile de constructie a bisericii "Adormirea Maicii Domnului" au inceput la 10 iulie 1466 si s-au terminat in 1469, slujba de sfiintire avand loc la 3 septembrie acelasi an.
Biserica este alcatuita din cinci incaperi: pridvor, pronaos, gropnita, naos si Altar. Accesul se face prin cele doua usi latarale ale pridvorului, incadrate cu portaluri de piatra.
Usa masiva prin care se trece din pridvor in pronaos are la partea superioara o pisanie care aminteste de lucrarile de reconstructie din 1653-1662, incepute de Vasile Lupu si continuate de Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija.
Din camera mormintelor (gropnita), trecerea catre naos se face printre doua coloane masive ce au inlocuit peretele despartitor initial.
La exterior biserica este incinsa cu un brau rasucit in torsada, simbolizand Preasfanta Treime, motiv ce se regaseste si in ornamentatia interioara.
In 1756-1760, prin grija mitropolitului Iacov Putneanu, se executa alte lucrari de restaurare. S-a refacut partial si pictura distrusa in timpul luptelor pentru domnie dintre Vasile Lupu si Gheorghe Stefan.
In 1901-1902 biserica este restaurata de arhitectul austriac K. A. Romstorfer.
Fresca actuala a bisericii, dateaza din 2001 si este opera acelorasi pictori ce au realizat Paraclisul manastirii, Mihail si Gavril Morosan. Compozitiile inedite, pe fondul foitei de aur, cu acorduri cromatice deosebite, sunt create in stil neobizantin.
Conceputa de la inceput ca necropola domneasca, biserica manastirii Putna adaposteste 14 morminte.
Lucrat din porunca sa, cu doisprezece ani inainte, mormantul lui Stefan cel Mare se afla in partea de sud a gropnitei si este acoperit cu un baldachin de marmura alba, iar cripta cu o piatra daltuita cu frunza de stejar.